10.190

Šri Lanka

ŠRI LANKA


Itinerer Cijena Pošalji upit

WATTALA | PINNAWALA | DAMBULLA | SIGIRYA | MATALE | KANDY | PERADENIYA | NUWARA ELIYA | KALUTARA | COLOMBO

10 dana / 7 noćenja


PROGRAM PUTOVANJA

1. dan |  Zagreb – Doha – Colombo

Polijetanje zrakoplova Qatar Airways za Dohu. Noćni let za Colombo.

2. dan |  Doha – Colombo – Wattala 

Dolazak u Colombo. Nakon obavljenih carinskih formalnosti, doček mjesnog agenta te vožnja prema Wattali. Smještaj u hotel. Slobodno poslijepodne. Večera. Noćenje.

3. dan | Wattala – Pinnawala – Dambulla

Doručak. Putem zaustavljanje u Pinnawelli, utočištu za slonove gdje ćete uživati u druženju sa ovim životinjama. Posjetitelji ovog sela u većini slučajeva imaju priliku nahraniti i pogledati kako se slonovi kupaju u obližnjoj rijeci. Utočište je osnovano 1975. godine te je dom preko 40 slonova. Slijedi odlazak u Dambullu, gradu poznatom po Golden Cave Temple, skupini od 5 pećina starih 800 godina čija je unutrašnjost oslikana jedinstvenim crtežima na preko 2000m2 koji čine najveću oslikanu površinu na svijetu, i sa 150 statua Budhe do kojih vode 364 stepenice. Cijeli kompleks se nalazi pod UNESCO zaštitom. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

 4. dan | Dambulla – Sigiriya – Matale – Kandy

Doručak. Odlazak prema Lavljoj stijeni u Sigiriyi. Na vrhu stijene se danas nalaze ostaci kraljevske palače iz 5. stoljeća, utvrda kralja Kasyape sagrađena tijekom njegove vladavine sa brojnim freskama, monumentalnom skulpturom lava i preko 700 rukom ispisanih singaleških stihova nastalih tijekom 800 godina. Lavlja stijena se smatra jednim od najposjećenijih turističkih arheoloških lokaliteta u zemlji pod UNESCOvom zaštitom. Do samog vrha vodi 1200 stepenica urezanih u živu stijenu, a u podnožju se nalaze simetrični kraljevski vodeni vrtovi. Naporan put do vrha stijene, ali vrijedan svake stepenice. Nastavak puta prema Matale-u, poljoprivrednoj zoni u središnjoj pokrajini, te posjet Spice Gardenu, velikom vrtu sa začinima. Ako ste se ikada pitali kako izgleda drvo vanilije, cimeta, kakaa, kave – sada je pravo vrijeme da vidite. Upoznavanje sa terapeutskim vrijednostima začina i procesom dobivanja šalice čaja. Nastavak putovanja za Kandy – zadnjoj prijestolnici kraljeva smještenoj uz najdužu rijeku Šri Lanke, Mahaweli. Stanovnici ovog grada ponosno čuvaju legende, tradiciju i folklorne običaje ovog kraja. Inače, ime Kandy simbolizira vizije bogatstva i veličanstvenosti. Slijedi razgled Kandyja – vožnja oko jezera Kandy, kojeg je 1798. godine dao napraviti posljednji Sinhala kralj, Sri Wickrama Rajasinghe. Potom, posjet centru rukotvorina te muzeju dragog kamenja. Slijedi razgled hrama Zuba, najsvetijeg hrama u kojem se nalazi relikvija Budinog zuba. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

5. dan | Kandy – Peradeniya – Nuwara Eliya

Doručak. Odlazak u Peredeniya Botanički vrt, koji se prostire na 60 hektara. U njemu se nalazi preko 5000 različitih vrsta flore. Najpopularniji su Spice Garden i Orchid House. Slijedi vožnja prema mjestu Nuwara Eliya, popularnom planinskom turističkom odredištu koje još nosi naziv „Mala Engleska“, zbog ugođaja iz doba britanske kolonizacije. Ovo područje ugodno svježe klime idealno je za uzgoj svjetski poznatog cejlonskog čaja, koji se proizvodi na plantažama oko grada Nuwara Eliya. Vožnja kroz nevjerojatne krajolike, plantaže čaja, zelene doline i brežuljke koje presijecaju vodopadi do planinskih vrhunaca okrunjenih izmaglicom i oblacima. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

6. dan | Nuwara Eliya – Kalutara

Doručak. Odlazak do mjesta Kalutara. Smještaj u hotel na plaži. Slobodno poslijepodne. Večera. Noćenje.

6. i 7. dan | Kalutara

Doručak. Slobodan dan za odmor na plaži. Večera i noćenje.

9. dan | Colombo

Doručak. Odlazak u Colombo i razgled grada. Nakon razgleda slijedi transfer do zračne luke te ukrcaj na let za Dohu.

10. dan | Doha – Zagreb

Noćni let. Dolazak u Zagreb u jutarnjim satima

MAP
CIJENA PAKET ARAMŽMANA od 10.190,00 kuna po osobi

Cijena paket aranžmana po osobi uključuje:

– prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi

– zrakoplovne pristojbe

– smještaj u hotelima 4* u dvokrevetnim sobama na osnovi polupansiona

– sve razglede i ulaznice za lokalitete prema programu

– sve prijevoze i transfere prema programu,

– lokalnog vodiča na destinaciji,

– troškovi organizacije i jamčevine.

Cijena paket aranžmana po osobi  ne uključuje:

– vizu za Šri Lanku,

– napojnice,

– dozvolu za snimanje video kamerom i fotografiranje u sirotištu slonova i u hramu Zuba u Kandyju,

– osiguranje od otkaza i zdravstveno osiguranje.

Obavezne doplate:

– napojnice cca 50 USD – plaćanje na licu mjesta,

– viza za Šri Lanku 250 kn – plaćanje kod rezervacije putovanja.

Važne napomene:

– Kategorija hotela na Šri Lanci odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji Šri Lanke i nije usporediva s kategorizacijom hotela drugih zemalja.

– O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje moguće je informirati se na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske.

– Viza za Šri Lanku: potrebno je dostaviti sken putovnice; putovnica mora biti važeća još najmanje 6 mjeseci od završetka putovanja.

– Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja turističke agencije A La Carte Travel d.o.o.

Korisne informacije:

Službeno ime: Demokratska Socijalistička Republika Šri Lanka
Geografski položaj: južna Azija, Indijski ocean
Površina: 65.610 km2
Broj stanovnika: oko 20.200.000 milijuna
Glavni grad: Colombo, 752.993 stanovnika
Jezik: singaleški i tamilski, govori se i engleski
Religija: budisti 70%, hindusi 15%, kršćani i muslimani 7%
Vremenska razlika: +3,5 sata ljeti / +4,5 sata zimi
Novčana jedinica: šrilanska rupija (LKR), 1 USD = oko 131,50 LKR
Kupovina: batik, čaj, začini, rukotvorine, namještaj, srebro itd. Trgovine rade od 8 do 17 sati od ponedjeljka do petka.

Odjeća i obuća: lagana pamučna odjeća te lagana vesta ili jakna za hladnija jutra i večeri. U kišnoj sezoni kišobran ili kišni ogrtač, udobna obuća.

Hrana i piće: osim međunarodne kuhinje glavno jelo je riža s curryem. Od pića, popularan je čaj, po kojem je Šri Lanka poznata, zatim vrlo kvalitetno lokalno pivo, a od alkoholnih pića poznat je destilirani ekstrakt cvijeta kokosovog oraha.
Napon struje: 230V/240V (potreban je adapter)
Cijepljenje: nije potrebno
Viza: potrebna, mogućnost posredovanja
Mobilne mreže: VIPnet, T-Mobile i Tele2 partneri
Pozivni broj zemlje: +94
Korisna web stranica: www.srilankatourism.org
Klima: Tropska klima s prosječnom temperaturom od 27°C. U višim predjelima temperatura se može spustiti do ugodnih 16 stupnjeva. Vedro i sunčano vrijeme nije rijetko čak i u periodu monsuna. Jugozapadni monsun donosi kišni period od svibnja do srpnja u zapadne, južne i središnje predjele Šri Lanke. Sjeveroistočni monsun donosi kišnu sezonu u sjeverne i istočne predjele u prosincu i siječnju.POŠALJI UPIT