29.440

PERU & BOLIVIA

Lima - Cusco - Sacred Valley - Poroy - Machu Picchu - Puno - jezero Titicaca - Copacabana - La Paz - Oruro - Uyuni - Colchani

IZDVAJAMO:

– Prošećite Limom, jednom od metropola Latinske Amerike koja se diči kolonijalnom arhitekturom te se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

– Naučite fascinantnu i misterioznu priču Inka dok istražujete izgubljeni grad Machu Picchu visoko u Andama. Istražite palače, terme, hramove, ruševine jednog od najzagonetnijih mjesta na svijetu.

– Uživajte u gastronomiji Anda, u umjetnosti, plesu, muzici koja i dan danas živi duh starih Inka.

– Zaplovite po najvišem jezeru na svijetu, Titicaca koje se nalazi na 3.810 m/nv

– Upoznajte alpake, ljame i vicunas, osjetite pod rukama njihovu dlaku te naučite kako se njihova dlaka pretvara u “jakimas” i druge odjevne predmete tipicne za Ande.

– Otkrijte svjetski poznato nalazište Tiwanaka koji se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićene Svjetske baštine kao duhovni i politički centar Tiwanaka naroda koji su prethodili Inka civilizaciji.

– Ugledajte svoj odraz u najvećem slanom jezeru na svijetu, Salar de Uyuni koje se rasprostire na preko 11.000 km2 koji se za sušnih dana pretvara u slanu pustinju.

Grupni polazak: 20.10.-02.11.2017. (garantirani polazak)

 

Program putovanja:

1. dan, 20.10.2017., petak  | ZAGREB – AMSTERDAM – LIMA (V)

Sastanak sudionika putovanja u zračnoj luci Franjo Tuđman u 6.30 sati. Prijava na let za Amsterdam (OU 450) u 8.25 sati. Po dolasku u Amsterdam u 10.30 sati, nastavak leta za Limu (Peru) u 12.35 sati. Dolazak u zračnu luku u Limi u 18.10 sati po lokalnom vremenu. Doček lokalnog agenta i transfer u hotel. Noćenje.

2. dan, 21.10.2017., subota | LIMA (D, V)

Doručak u hotelu. Slijedi odlazak na poludnevni razgled koji ćemo započeti posjetom Parku Ljubavi od kuda se pruža fascinantan pogled na Tihi ocean. Zatim vožnja do Huaca Pucllana, ceremonijalnog centra limske kulture koje datira iz doba prije kulture Inka. Grad se smjestio u dolini rijeka Chillón, Rímac i Lurín, iznad puste pacifičke obale, ustanovio ga je zloglasni osvajač Francisco Pizzaro, a odlikuje se burnom prošlošću i mnogim predivnim kolonijalnim zgradama. Slijedi razgled središnjeg trga sa Palačom vlade i Gradskom vijećnicom te posjet Katedrali, crkvi Svetog Dominika i njegovom samostanu. Slobodno poslijepodne. Večera u hotelu i noćenje.

3. dan, 22.10.2017., nedjelja | LIMA – CUSCO (D,V)

Ranojutarnji doručak u hotelu. Transfer do zračne luke i polijetanje zrakoplova za Cusco, grada koji se nalazi na 3.400 m/nm.v. Po dolasku transfer do hotela, slobodno prije podne i lagani odmor radi prilagodbe na visinsku razliku. Ručak (uz doplatu). Poslije podne slijedi odlazak do glavnog trga Plaza de Armas, posjet katedrali gdje ćemo razgledati brojna slikarska djela iz kolonijalnog doba. Posjet hramu sunca Korikancha kojeg su Španjolci preuredili u samostanski kompleks Santo Domingo. Nastavak prema visoravni iznad grada gdje leže arheološka nalazišta. Prvo ćemo se popeti do Arheološkog parka Sacsayhuamani gdje ćemo vidjeti istoimene zidine, prekrasno mjesto koje odiše mirnoćom i tišinom a gdje ćemo vidjeti kamene blokove do 4 m visine koji su se koristili za gradnju. Nastavljamo prema ruševinama Quenqo; antičkom hramu Puma gdje se nalazi oltar za žrtvovanje. Putem zaustavljanje na vidikovcu Puca Pucara, pogled na brojna terasasto oblikovana polja, i razgled završavamo arheološkim nalazištem Tambomachay – izvor vode i kupalište Inka. Slijedi odlazak na večeru i show u Tunapa Restaurant Bar Grill (novo-andska kuhinja). Sa balkona restorana pruža se fantastičan pogled na katedralu i na Huakaypata. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan, 23.10.2017., ponedjeljak | CUSCO – SACRED VALLY (Skrivena dolina) – CUSCO (D,V)

Doručak. Odlazak do malog kompleksa/farme Awanacancha kako bi se upoznali sa andskim devama kao što su alpake i ljame. Također će nas lokalno stanovništvo naučiti kako se na tradicionalan način plete i boji tkanina dobivena od dlake. Slijedi zaustavljanje na tržnici Pisaq (2.970 m /nm.v) jedinstvenoj po najrazličitijim lokalnim proizvodima. Imati ćete dovoljno vremena za kupovinu ručno rađenih proizvoda, a oni koji žele kušati nešto tradicionalno, zaustaviti ćemo se kod drvenih peći te probati empanadu ili domaći kruh. Ručak u lokalnom restoranu (uz doplatu). Poslije podne nastavljamo prema utvrdi Ollantaytambo ili Ullantaytanpu, (što na kečuanskom znači Gospodarevo sklonište), koja predstavlja jedinstveni primjer pretkolumbovog planiranja grada. To je monumentalno arhitektonsko djelo iz perioda Inka i jedinstveni grad iz tog vremena koji je danas i naseljen. U zgradama koje liče na palače žive potomci nekadašnjih visokih klasa Inka, podrijetlom iz Cusca. U kasnim poslijepodnevnim satima povratak u Cusco. Večera u hotelu i noćenje.

5. dan, 24.10.2017., utorak | CUSCO – POROY – MACHU PICCHU – POROY– CUSCO (D, V)

Nakon doručka slijedi transfer do željezničke stanice u Poroy-u. Ukrcaj na vlak Vistadome (ekonomska klasa, putovanje traje  oko 3.30 sata) do Machu Picchu stanice. Po dolasku ukrcaj na lokalni autobus koji vozi do drevnog grada, arheološkog nalazišta Machu Picchu (vrlo zavojita cesta i visok uspon, dio uspona se ide i pješice). Machu Picchu, jedno od 7 svjetskih čuda, pod zaštitom UNESCO-a, najpoznatije je arheološko nalazišta Južne Amerike kojeg je tek godine 1911. ponovno otkrio američki arheolog Hiram Bingham. Spektakularan položaj terasasto sazidanog grada na gorskom platou, visoko iznad rijeke Urubamba kojeg okružuju veličanstveni gorski vrhovi, zasigurno su razlog zašto ga Španjolci nikada nisu otkrili, te je ostalo najbolje očuvano mjesto stare civilizacije Inka. Unatoč brojnim legendama, arheolozima još nije uspjelo do kraja razriješiti prošlost ovog područja – iskopavanja još traju. Nakon razgleda povratak u grad i ručak (uz doplatu). Šetnja od restorana do željezničke stanice i povratak istim vlakom za Poroy. Iz Poroy-a slijedi transfer u Cusco. Večera u hotelu i noćenje.

6. dan, 25.10.2017., srijeda | CUSCO – PUNO (D, R)

Doručak i odjava iz hotela. Odlazak do stanice turističkog autobusa za Puno (redovna turistička linija*). Ukrcaj na autobus te vožnja do mjesta Puno (380 km, polazak u 7.30 sati, dolazak u Puno u 17 sati). Tijekom vožnje proći ćemo pored prekrasnog jezera Huacarpay te će nam se pružiti fantastičan pogled na okolne planine koje se reflektiraju u mnogobrojnim planinskim jezerima. Prvo zaustavljanje je već nakon sat vremena u gradiću Andahuaylillas gdje ćemo posjetiti Crkvu San Pedro de Andahuaylillas. Slijedi vožnja do arheološkog centra Raqchi i razgled, te oko podneva dolazak do gradića Sicuani gdje je organiziran ručak (buffet). Nastavak vožnje autobusom te slijedi prijelaz preko Anda u mjestu Raya Pass (4.355 m nm/v). Zaustavljanje radi fotografiranja. Slijedi nastavak vožnje prema Punu uz zaustavljanje u Muzeju Litico Pucara. Predviđen dolazak u Puno je oko 17 sati. Slijedi transfer do hotela. Slobodno vrijeme za odmor. Noćenje.

*putovanje autobusom od Cusca do Puna organizirano je od strane lokalne autobusne agencije koji djele više turističkih grupa te ćemo svi zajedno imati njihovog vodiča na englesokom i španjolskom jeziku.

7. dan, 26.10.2017., četvrtak | PUNO – TITICACA JEZERO – PUNO (D,R)

Nakon doručka u hotelu odlazak na cjelodnevni izlet na Titicaca koje je najveće slatkovodno i ujedno plovno jezero na svijetu, smješteno na 3.821 m/nv. Tu ćemo posjetiti otoke Uros koji su nastanjeni narodom Uru te žive u posebnim zajednicama, izoliranim od svijeta na svojih devet otoka sačinjenih od trske. Te otok Tequile čiji su stanovnici poznati po rukom tkanim proizvodima te su jedan od simbola zanatske proizvodnje i tradicije Perua. Ručak. Povratak u Puno, noćenje u hotelu.

8. dan, 27.10.2017., petak | PUNO – COPACABANA – LA PAZ (D,R)

Doručak i odjava iz hotela. Transfer do stanice turističkog autobusa (redovna turistička linija autobusa) i vožnja do mjesta Copacabana, na obali jezera Titicaca na bolivijskoj strani (vožnja traje cca 3 sata, prijelaz preko graničnog prijelaza Kasani). Ovaj slikovit i legendarni gradić nemoguće je zaobići na putu prema La Pazu. Slijedi vožnja motornim brodićem do otoka Mjeseca te posjet starom hramu Djevice Sunca. Zatim nastavljamo do legendarnog otoka Sunca gdje ćemo razgledati nalazišta iz doba Inca kao što je Pilkokaina palača. Slijedi šetnja (40 minuta) do lučice Yumani, prolaz pored vrtova Inka i fontane Inka poznate kao Fontana mladih. Nastavljamo 5-minutnom vožnjom brodićem do restorana Tacana Lodge odakle se pruža predivan pogled na jezero. Ručak. Povratak brodićem u Copacabanu uz zaustavljanje na Chani plovećim otocima gdje ćemo imati mogućnost vidjeti ručne radove od trstike. Po dolasku u Copacabanu  razgled gradske tržnice i crkve u kojoj se nalazi fantastična slika djevice. Nastavak vožnje turističkim autobusom do La Paza oko 18 sati. Dolazak u La Paz predviđen je oko 22 sata. Smještaj u hotel, noćenje.

9. dan, 28.10.2017., subota | LA PAZ – ORURO – UYUNI (D, R)

Nakon ranog doručka transfer do mjesta Oruro (3,5 sata vožnje, 237 km). Ručak u lokalnom restoranu. Ukrcaj na vlak Expreso del Sur za Uyuni. Vožnja traje cca 7 sati (polazak vlaka u 14.30 sati). Prolaz kroz veliko područje visoravni. Po dolasku u Uyuni oko 21.30 sati, slijedi transfer do hotela, smještaj i noćenje.

10. dan, 29.10.2017., nedjelja | UYUNI – TAHUA (D,R,V)

Nakon doručka prvo ćemo vidjeti groblje vlakova iz ranog 20. stoljeća. Nastavak vožnje jeepovima prema mjestu Colchani gdje ćemo posjetiti tvornicu soli i tržnicu gdje ćete moći kupiti suvenire. Putovanje prema velikom Slanom jezeru, najvećoj slanoj pustinji, prirodnom čudu i jednom od najfascinantnijih pejzaža na Svijetu koje se proteže na 10582 km2. Ručak na otvorenom – piknik i slobodno vrijeme za uživanje u pogledu. Vidjeti ćemo mjehuriće vode na površini jezera, poznate kao Ojos de Salar odnosno Slane oči koje dolaze od podzemne rijeke vulkana Tunu. Zatim ćemo se uputiti do mjesta Coquesa, gdje ćemo se popeti na vidikovac kako bismo vidjeli odsjaj sunca na slanom polju (ukoliko će biti dovoljno vode od kiše). Zatim ćemo razgledati mumije iz doba Inka podno vulkana Tunupa (Cerro Tunupa). Nastavak vožnje preko slanog jezera do sela Tahua gdje se nalazi naš hotel od soli, Tayaka del Sal*** (hotel pruža neočekivani komfor sa svim sadržajima napravljenim od soli i fascinantnim pogledom na jezero). Nakon smještaja, imati ćemo vremena da istražimo hotel te odmor prije večere u restoranu.

 

*Tayka de Sal*** hotel nalazi se na sjevernoj obali Salar de Uyuni, u podnožju vulkana Tunupa, na nadmorskoj visini od 3.700 m, i 158 km od grada Uyuni. Sama lokacija hotela omogućuje posjetiteljima kratke trekking ture u okolicu i upoznavanje sa velikom prirodnom i kulturnim ljepotama i atrakcijama te regije. Cijeli hotel izgrađen je od blokova soli, a krov je napravljen od tradicionalnih materijala u Andama. Sobe i ostale prostorije koriste solarnu energiju kako bi unutrašnjost bila ugodna. Tijekom noći, ukoliko je hladno, ima i centralno grijanje.

11. dan, 30.10.2017., ponedjeljak | UYUNI – ORURO  (D, R)

Doručak u hotelu i odlazak na otok Sajchilla smještenom na slanom jezeru. Nakon šetnje donekle neistraženim otokom slijedi ručak u lokalnom restoranu te vožnja do otoka Incahuasi koji predstavlja glavnu atrakciju Salar de Uyunia. Vulkanskog podrijetla otok je prekriven visokim, drevnim kaktusima a s njegovog vrha pruža se panoramski pogled na cijeli Salar de Uyuni. Povratak u Uyuni te u 19.30 sati slijedi ukrcaj na turistički autobus (redovna autobusna linija) te slijedi noćna vožnja do La Paza. (vožnja traje oko 10 sati, a autobusi raspolažu udobnim sjedalima koje je moguće razvući u polu-ležeći položaj, wc, grijanje).

12. dan, 31.10.2017., utorak | ORURO – LA PAZ  (D,V)

Dolazak u La Paz predviđen je oko 6 sati. Slijedi transfer do hotela, doručak i odlazak na razgled fascinantnog La Paza. Slijedi vožnja do novoizgrađene žičare i 25 minutna nezaboravna vožnja. Nakon uživanja u pogledu na La Paz iz ptičje perspektive spustiti ćemo se u grad te posjetiti Valley of the Moon (Dolinu Mjeseca) – spektakularnu formaciju zemlje u blizini grada, nastaloj pod utjecajem vjetra i erozije tla. Slijedi vožnja kroz rezidencijalni dio grada te posjet popularnom vidikovcu Killi Killi. U nastavku šetnja La Pazom: Plaza Murillo, Palacio de Gobierno, Senat i Katedrala. Razgled završavamo na poznatoj Witch tržnici gdje ćete imati priliku kupovine suvenira. Odlazak do hotela. Nakon kraćeg odmora fakultativni izlet (uz doplatu) do drevnog nalazišta Tiwanaka (pod zaštitom UNESCO-a), arheološko nalazište iz razdoblja prije Inka koje se ponosi čuvenim Vratima Sunca koja su  dio hrama Kalassasaja ili odmor u hotelu i slobodno vrijeme. U večernjim satima odlazak na tipičnu bolivijsku večeru sa živom muzikom i bolivijskim plesovima. Povratak u hotel, noćenje.

13. dan, 01.11.2017., srijeda | LA PAZ – LIMA – (Amsterdam)

Nakon doručka (lunch paket) transfer do zračne luke na let za Limu u 8 sati. Po dolasku u Limu u 9.05 sati (po lokalnom vremenu), odlazak u grad te slobodno  vrijeme za samostalno istraživanje grada. Uz doplatu preporučamo posjet Muzeju Larco – najprestižnijem muzeju u Limi. Popeti ćemo se pretkolumbovsku piramidu na kojoj je izgrađen muzej te otkriti prastari Peru dok hodamo hodnicima i galerijama a na kraju ćemo uživati u ukusnom ručku u magičnoj atmosferi sa pogledom na vrtove koji okružuju muzej. U kasnim poslijepodnevnim satima slijedi transfer do zračne luke te prijava na let za Amsterdam. Polijetanje zrakoplova na liniji AF483 U 19.15 sati. Noćni let.

14. dan, 02.11.2017., četvrtak | AMSTERDAM – ZAGREB

Po slijetanju u Amsterdam u 13.40 sati po lokalnom vremenu, nastavak leta za Zagreb u 15.05 sati (AF 1560). Predviđeno slijetanje u zračnu luku Franjo Tuđman u 16.55. sati.


MAP


Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 30.990 KN

POPUST ZA GOTOVINSKU UPLATU (na rate do 28 dana prije polaska): 1.550 kn (cijena s popustom iznosi 29.440 kn)

MINIMALAN BROJ PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 15 OSOBA

Cijena paket aranžmana uključuje:

– Prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi (Zagreb-Amsterdam-Lima-Amsterdam-Zagreb),

– Lokalne letove Lima – Cusco i La Paz – Lima (ekonomska klasa, avio taxe uključene),

– Transfere na relaciji zračna luka – hotel – zračna luka prema programu,

– Privatne i grupne prijevoze i razglede prema programu (bus+vlak),

– Smještaj u dvokrevetnoj sobi na osnovi 11 noćenja s doručkom u hotelima 3*,

– 1 noćenje u busu (noćna vožnja Uyuni – La Paz, obrok uključen),

– 1 dodatni doručak + 6 ručkova i 7 večera tijekom ture,

– Ulaznice za objekte i lokalitete koji se posjećuju,

– Usluge lokalnih vodiča na destinacijama koje posjećujemo (na engleskom jeziku),

– Pratitelja putovanja iz Zagreba,

– Troškove organizacije putovanja i jamčevinu.

Cijena paket aranžmana ne uključuje:

– Pristojbe zračnih luka 2.790 kn,

– Dodatne obroke,

– Usluge i izlete,

– Doplatu za jednokrevetnu sobu,

– Troškove osobne prirode,

– Putno osiguranje (preporučamo),

– Izlazne takse iz Perua 30 USD – obavezna doplata na licu mjesta,

– Izlazna taksa iz Bolivije 25 USD – plaćanje na licu mjesta

– Napojnice za lokalne vodiče i vozače 50 Eur (obavezna doplata na licu mjesta).

Obavezne doplate

– Pristojbe zračnih luka 2.790 kn (podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije polaska, a prema uvjetima avio kompanije avio karte se izdaju za sve putnike u jednom danu).

Važne napomene

– Obavezno je cijepljenje protiv žute groznice. Za dodatne informacije molimo da kontaktirate Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

– Treba voditi računa da su ceste u Boliviji većim dijelom makadam.

– Kategorija hotela odgovara službenoj kategorizaciji hotela u Peru-u i Boliviji i nije usporediva s kategorizacijom hotela drugih zemalja;

– Zbog većih udaljenosti koje se tijekom putovanja prelaze autobusom, moguća su manja odstupanja u redoslijedu pružanja usluga;

– Agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda itinerera putovanja ovisno o radnim vremenima lokaliteta koja se posjećuju, te ukoliko to zahtijeva objektivna situacija na putu;

– Za putovanje je potrebno da putovnica bude važeća još najmanje 6 mjeseci od završetka putovanja.

– Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

ZDRAVSTVENE PREPORUKE:
Visinska prilagodba – Prilikom putovanja u predjele s velikim nadmorskim visinama kao što su peruanske Ande postoji rizik da ćete osjetiti posljedice promjene nadmorske visine po organizam.
Najčešći simptomi po kojima ju možemo prepoznati su glavobolja, mučnina, slabost, umor, proljev, gubitak apetita te nesanica. Preporuka je da se po dolasku prvih nekoliko sati tijelo aklimatizira na promjenu te da se izbjegavaju unaprijed svi veći fizički napori. Potrebno je piti puno tekućine (nikako ne alkohol). Ova preporuka odnosi se prvenstveno na posjete peruanskim gradovima kao što su Cusco (3360 m) ili Puno (3.827 m). Savjetuje se jesti laganu hranu i piti puno vode, pogotovo lokalni tradicionalni čaj od koke koji se preporuča u slučaju visinske bolesti. Osobe s kardiovaskularnim bolestima ne bi se smjele izlagati predugo na visinama od iznad 2.000 metara. Tzv. visinska bolest se može suzbiti udisanjem čistog kisika. Bočice s kisikom mogu se kupiti na lokacijama koje se posjećuju. Preporučujemo svakako i savjetovanje s osobnim liječnikom prije putovanja u krajeve s velikim nadmorskim visinama.

 

POŠALJI UPIT